Rzav
 Untitled Document
° O projektu
° Aktivnosti
° Fotografije

Ekološko udruženje Rzav-God Save Rzav'' uz podršku Balkanskog fonda za lokalne inicijative (BCIF), realizuje projekat  ''Uređenje ostrva Uski vir'' .

Finansijsku podršku za program Aktivnih zajednica  pružaju Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a program se realizuje u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC).

Ostrvo Uski vir je rečno ostrvo koje se nalazi u neposrednoj blizini gradskog naselja Arilje (1 km od centra Arilja), na pola puta između centra grada i motela ’’Mlinarev san’’, u kome često borave deca na rekreativnoj nastavi iz drugih gradova. Preko puta ostrva, na sto metara, nalazi se novoizgrađeni objekat Dečjeg vrtića. 
Ostrvo je preko pešačkog mosta povezano stazom i asfaltnim putem sa centrom grada. Na ostrvu se nalazi i mala plaža i pešačka staza. Ovo ostrvo je inače bilo jedna od destinacija umetničke turneje Move koja se 2001. godine odrzavala po Srbiji.

U Prostornom planu opštine Arilje, prostornom razvoju turizma, organizacije i uređenju turističkih prostora, razvoju sportsko-rekreativnog turizma i razvoju izletničkog turizma, između ostalih sadržaja, akcenat je stavljen i na razvoj aktivnosti na ostrvu Uski vir.

Ostrvo je u periodu od ranog proleća, do kasne jeseni, u zavisnosti od vremenskih prilika (april-oktobar), intenzivno posećeno decom (blizina vrtića), ribolovcima, šetačima, u letnjem periodu i kupačima i izletnicima.

Problemi koji na ostrvu postoje su:

  • zapušteno i neuređeno ostrvo
  • nedostatak korpi za otpatke (predstavlja primarni problem),
  • nepostojanje klupa za sedenje,
  • nepostojanje rekvizita za decu (klackalica, ljuljaški, penjalica)
  • neozidanih ložišta za roštilj (što predstavlja opasnost od pojave požara, usled prisustva višegodišnjeg drveća, jer izletnici pale vatre na neoobezbeđenim mestima),
  • zarasla i neprohodna staza za ribolovce višegodišnjim šibljem uz ostrvo,
  • ne postoji javna rasveta.

                                                
Rešenjem ovih problema povećava se bezbednost dece i posetilaca, poboljšava se ambijentalni izgled, raste zainteresovanost dece, posetilaca, ribolovaca za boravkom na ostrvu, naročito u letnjem periodu.
Gradska životna sredina inače predstavlja specifičan sistem koji je pre svega odraz antropogenog uticaja na prirodno nasleđe. U skladu sa stečenim potencijalima i uvek novim težnjama, ona može biti očuvana, unapređena i  kvalitetna. Međutim, najčešće usled veće antropopresije u gradskoj sredini uništavaju „zelene površine“ pri čemu se zanemaruje „kvalitet življenja“ kao jedan od osnovnih životnih principa.

Među važne parametre za definisanje identiteta jednog grada su kvalitet i kvantitet zelenih površina u smislu povećanja atraktivnosti za život, rad, investiranje i turizam. Tako je za očuvanje gradskih prostora Arilja neophodnan integralan pristup, odnosno potrebno je uvažiti društveni, planerski, ekonomski i ekološki aspekt.

Sa ekološkog aspekta ostrvo Uski vir predstavlja vezu između gradskog i vangradskog zelenila. Što se društvenog aspekta tiče, ostrvo predstavlja dostupan lokalitet za masovnu posetu građana, turista i ribolovaca, poseduje estetsku vrednost, decenijama predstavlja oazu u gradu, idealno je za održavanje dečijih radionica na kojima se tu, pod vedrim nebom, deca upoznaju sa osnovnim postulatima, nauke budućnosti, ekologijom.